Net billing στις επιχειρήσεις - Ενεργειακές Κοινότητες
Net billing στις επιχειρήσεις
Ο νόμος 5106/2024 (ΦΕΚ 63Α, 1.5.2024), επέφερε σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά την αυτοκατανάλωση. Συγκεκριμένα, κατήργησε το θεσμικό εργαλείο του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, προκρίνοντας ως κύριο θεσμικό εργαλείο για την αυτοκατανάλωση τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (net-billing). Οι εφαρμογές net-metering αφορούν πλέον μόνο σε επαγγελματίες αγρότες οι οποίοι εγκαθιστούν συστήματα έως 30 kWp
Στο net-billing, ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης.
Μια επιχείρηση μπορεί επίσης να κάνει virtual net-billing, είτε μόνη της, είτε συμμετέχοντας σε Ενεργειακή Κοινότητα. Στην περίπτωση του virtual net-billing, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε Περιφέρεια, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης.
Επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις ΑΠΕ είναι σήμερα η εξεύρεση ηλεκτρικού χώρου για να συνδεθεί κανείς στο δίκτυο, η νομοθεσία παρέχει και τη δυνατότητα σύνδεσης με μηδενική έγχυση ενέργειας στο δίκτυο, έτσι ώστε η ίδια η επιχείρηση να ιδιοκαταναλώνει το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας. Το σχήμα αυτό είναι ιδανικό όταν το ποσοστό ταυτοχρονισμού παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας είναι υψηλό. Σε διαφορετική περίπτωση, ο αυτοκαταναλωτής μπορεί να προσθέσει μπαταρίες στο σύστημα για να αυξήσει το ποσοστό ταυτοχρονισμού. Προκειμένου μάλιστα να προωθηθεί η ιδέα της αυτοκατανάλωσης με μηδενική έγχυση (κάτι που διευκολύνει τα δίκτυα), το ΥΠΕΝ αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση αυτού του θεσμικού εργαλείου.
Ενεργειακές Κοινότητες
Με το ν.5037/2023, ενσωματώθηκαν στο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο δύο σημαντικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η 2018/2001 για τις ΑΠΕ που θέσπισε, μεταξύ άλλων, τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, και η 2019/944 για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που θέσπισε τις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών). Παράλληλα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι υφιστάμενες Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/2018.
Η φιλοσοφία της νέας νομοθεσίας είναι οι Κοινότητες να εξυπηρετούν πρωτίστως τις ανάγκες των μελών τους μέσω αυτοκατανάλωσης. Στην περίπτωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων εφαρμόζεται πλέον ο λεγόμενος Εικονικός Ταυτοχρονισμένος Συμψηφισμός (virtual net-billing).
Ελάχιστος αριθμός μελών Κοινότητας:
- Τριάντα (30)
- Είκοσι (20) αν η Κοινότητα έχει έδρα σε δήμο νησιωτικής περιοχής με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
- Δεκαπέντε (15) σε περίπτωση που συμμετέχουν τουλάχιστον 15 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
- Τρία (3) αν συμμετέχει τουλάχιστον ένας ΟΤΑ και τα άλλα δύο μέλη είναι είτε άλλοι ΟΤΑ είτε επιχειρήσεις που ανήκουν κατά 100% σε ΟΤΑ
Ευελιξία στην επιλογή τόπου εγκατάστασης
Ειδικά για τις Ενεργειακές Κοινότητες, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε περιφέρεια, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης και η έδρα της Κοινότητας και επιπλέον οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης δεν υποχρεούνται να βρίσκονται όλες στην ίδια περιφέρεια, υπό την επιφύλαξη σχετικών ρυθμίσεων ως προς την εγγύτητα των μελών της Κοινότητας.
Ειδικά για περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, όπου το πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα των μελών έχουν εγγύτητα στην Περιφέρεια Αττικής, ο σταθμός παραγωγής μπορεί να εγκαθίσταται και σε όμορη περιφέρεια αυτής.
Οδηγός για τη δημιουργία μιας νέας Ενεργειακής Κοινότητας.
Πηγή: www.helapco.gr